جزوه وسایل حفاظت فردی دکتر ابراهیمی
جزوه وسایل حفاظت فردی دکتر ابراهیمی
وجود طیف وسیعی از مخاطرات شیمیایی، فیزیکی و مکانیکی با خصوصیات خورندگی، سمیت، سرطانزائی، سوزانندگی، جهش زائی و ... در محیط های کاری می تواند سلامتی شاغلین و حتی سایر افراد مجاور محیط های شغلی را به شدت تهدید نماید، بنابراین به منظور حفظ و صیانت از منابع انسانی و همچنین افزایش راندمان کار و بهرہ وری، شناسایي، ارزیابی و کنترل خطرات فوق از اهمیت بسزایی برخوردار است.
بایستی توجه داشت که استفاده از وسایل حفاظت فردی معمولاً آخرین خط از خطوط دفاعی در مقابل شرایط بالقوه خطرناک محیط های کار محسوب می شود زیرا اغلب مقررات ایمنی امروزی نظیر مقررات کمیسیون اروپایی و همچنین اصول مدیریت نوین ایمنی، کنترل های فنی و مهندسی و در مرتبه بعدی کنترلهای مدیریتی را به عنوان اولین و مناسبترین متد حفاظتی کارگران در برابر مواد و شرایط خطرناک توصیه می نمایند.
اولویت بندی کمیسیون اروپایی در کنترل مخاطرات شیمیایی محیط های کار به ترتیب شامل:
- جایگزینی مواد
- راه حل های مهندسی از طریق کنترل در منبع
- تهویه موضعی
- استفاده از وسایل حفاظت فردی
مقررات اداره بهداشت و ایمنی آمریکا بیان می کند که کاربرد PPEs زمانی به عنوان یک راه حل جایگزین مطرح می باشد که بنا به دلایل اجرایی، فنی و اقتصادی قابل قبول بکارگیری کنترل های مهندسی و مدیریتی عملی نبوده و یا نتوانند سطح مواجهه کارگران با عوامل زیان اور را به حد بی خطر و یا قابل قبول کاهش دهند. در شرایطی که روش های مهندسی و مدیریتی نتوانند بطور موثر پتانسیل مواجهه با مواد یا شرایط خطرناک را کاهش دهند یا زمانیکه شرایط تماس موقتی باشد یا مواردیکه هزینه کنترل های مهندسی و مدیریتی آنقدر بالا باشد که منطقاً نتوان آنرا بکار بست و یا جائیکه نیاز به یک خط دفاعی ثانویه باشد می توان استفاده از وسایل حفاظت فردی را به عنوان یک راه حل پیشنهاد کرد.
وسایل حفاظت فردی: وسایل حفاظت فردی شامل گستره وسیعی از لوازم، وسایل و تجهیزات می باشد که به منظور حفاظت قسمت های مختلف بدن افراد از موهای سر گرفته تا کف پاها در برابر انواع خطرات احتمالی در محیط های کار طراحی، ساخته و ارائه می شوند.
مثال: موبندها- سربندها- کلاه های حفاظتی - گاگل ها- عینکها- رسپیراتورها- ایرپلاگ ها- ایرمافها- شیلدهای صورت - دستکشها- آستین بندها - لباس های یکپارچه - پیش بندها- روپوشها- ساق بندها- گترها- کفشهای ایمنی - پوتینها و ...
در حالیکه ممکن است برای کارفرمایان استفاده از وسایل حفاظت فردی برای کنترل مواجهه کارگران با خطرات یک راه حل ساده، مناسب و صحیح بنظر رسد ولی در صورت عدم توجه به عوامل متعدد دخیل در یک برنامه موثر پیشگیری، می تواند بسیار نامناسب و حتی خطرناک باشد. به عنوان مثال بعضی از انواع PPEs نظیر رسپیراتورها یا لباس های یکپارچه حفاظتی ممکن است بسیار گرم و سنگین بوده و بدلیل تحمیل فشار بر کارگران در هنگام استفاده، از سوی آنها مورد استفاده قرار نگرفته و یا به طور نامناسب و ناقص استفاده شوند. بنابراین پذیرش کارگران یک فاکتور اساسی در استفاده از وسایل حفاظت فردی می باشد.
برای اینکه وسایل حفاظت فردی بتوانند بالاترین سطح ممکن حفاظت را تامین کنند لازم است که به طور مناسب انتخاب شده، به بهترین نحو ممکن نگهداری و بطور صحیح و مداوم مورد استفاده قرار گیرند.اگر از یک طرف وسایل حفاظت فردی برای کارگران ناراحت کننده باشد و از طرف دیگر علل واقعی کاربرد وسایل یاد شده به آنها تفهیم نگردد امکان استفاده ناقص و یا غلط از PPEs و در نتیجه عدم تامین حفاظت کافی و لازم وجود خواهد داشت و به همین دلایل آموزش کاربران یک بخش تفکیک ناپذیر و در عین حال حیاتی از یک برنامه موفقیت آمیز استفاده از PPEs خواهد بود.
افرادی که لازم است از وسایل حفاظت فردی استفاده کنند بایستی تحت یک برنامه آموزشی موثر قرار گیرند. براساس این برنامه لازم است که استفاده کنندگان از اهداف برنامه مطلع بوده و این اجازه را بیابند که تجارب خود از کاربرد PPEs را به صورت پس خوراند ارائه کنند.
آموزش عملی استفاده از PPEs
آموزش عملی استفاده از PPEs یک بخش اساسی از فرآیند آموزش است، لازم است که قبل از استفاده واقعی از PPEs، کارآموزی صورت گرفته و به طور مرتب (معمولا سالانه) تکرار شود. آموزش عملی علاوه بر اینکه کارگران را به اهمیت استفاده از وسایل حفاظت فردی آگاه خواهد کرد امکان آشنایی شاغلین با PPEs را در یک محیط ایمن فراهم می آورد.
یک برنامه آموزش عملی شامل موارد زیر است:
- تشریح خطر و شرایطی که استفاده از وسایل حفاظتی را ضروری می سازد.
- تشریح اقداماتی که در رابطه با خطرات موجود انجام شده و یا می توان انجام داد.
- توضیح درباره علت انتخاب PPE موجود
- بحت و بررسی توانائی ها و محدودیت های وسایل انتخاب شده
- نشان دادن روشهای صحیح استفاده از وسایل حفاظت فردی شامل نحوه پوشیدن و درآوردن آنها
- فراهم آوردن فرصت برای کارگران جهت استفاده عملی از وسایل
- بحث درباره روشهای تمیزکاری، بازرسی و نگهداری وسایل
برنامه مناسب وسایل حفاظت فردی
یک برنامه مناسب وسایل حفاظت فردی شامل اصول زیر است:
- تعریف مسئولیتهای سرپرستان، کارگران و کارشناسان ایمنی و بهداشت حرفه ای
- ارزیابی خطر و انتخاب PPEs
- آموزش شاغلین
- ضبط و ربط
مسئوليت سرپرستان
سرپرستان اصلی ترین وظایف را در اجرای برنامه PPEs در محیط های کار به عهده دارند که شامل موارد زیر می باشد.
- تهیه PPEs مناسب و در اختیار قرار دادن آنها برای شاغلین
- کسب اطمینان از اینکه شاغلین آموزش های لازم را در زمینه استفاده مناسب، نگهداری و تمیزکاری PPES را طی کرده اند.
- حفظ اسناد مربوط به تامین PPEs و آموزش های لازم درباره آنها
- نظارت بر شاغلین در زمینه رعایت عناصر برنامه PPEs و استفاده و محافظت مناسب از PPEs
- نظارت بر اجرای مقررات سازمانهای مسئول نظیر وزارت کار در زمینه PPEs
- نظارت بر اینکه تجهیزات آسیب دیده و معیوب سریعاً تعویض و جایگزین می شوند.
این بخشی از توضیحات جزوه دکتر ابراهیمی می باشد. برای مشاهده ادامه مطلب که شامل موضوعات زیر است, فایل پیوستی را دانلود کنید.
-
وسایل حفاظت تنفسی - RPE
-
وسایل حفاظت فردی سر
-
وسایل حفاظت فردی چشم و صورت
-
وسایل حفاظت فردی سیستم شنوایی
-
انواع حفاظت های پا
-
وسایل حفاظت فردی دست و بازو
-
وسایل حفاظت فردی تنه
-
تجهیزات حفاظت فردی در برابر سقوط
منبع:
https://acgih.ir/category/%D9%88%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D9%84-%D8%AD%D9%81%D8%A7%D8%B8%D8%AA-%D9%81%D8%B1%D8%AF%DB%8C/
:: بازدید از این مطلب : 1302
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 30
|
مجموع امتیاز : 30